Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Nákup počítačů a LCD monitorů
Odesílatel Jakub Vondráček
Organizace odesílatele Město Rumburk [IČO: 00261602]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 14.12.2022 15:09:59
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Vážený pane Kubeši,

1. Například některé čtečky karet nám zde pracují lépe s USB 2. Máme zde i čtečky, které nepracují s USB 3 vůbec. Vzhledem k tomu, že zde pracuje poměrně hodně lidí, ne všichni uživatelé jsou natolik IT zdatní, aby hledali mezi kabely tu správnou zdířku, když ji mohou mít vepředu hned viditelnou. Mnoho uživatelů ani nechce k počítačům zezadu něco připojovat právě z obavy, aby něco jiného například neodpojili. Toto jsou fakta z praxe. Ne každý uživatel má IT vzdělání nebo zkušenosti. Když jsou vzadu 4 USB a je připojena tiskárna, myš a klávesnice, už nezbývá moc prostoru pro manipulaci s dalšími kabely. Navíc, máme zde počítače, které mají zadní část směrem ke zdi, to znamená, že uživatel musí s kabely hýbat, aby se dostal k té správné zdířce. Pro uživatele je jednodušší a rychlejší připojit hned něco zepředu, aniž by musel dělat dalších x úkonů. Průzkumem trhu bylo zjištěno, že je několik výrobců, kteří toto umí nabídnout. Tím, že Vy to třeba nabídnout neumíte, nás tlačíte k tomu, abychom měnili specifikaci na ne příliš „user friendly“ a to zrovna v instituci, kde se denně „otočí“ i několik set lidí z širokého okolí. Z praxe však tuto specifikaci ponecháme a rozhodně nám nepřijde, že bychom někoho diskriminovali, protože těch výrobců, kteří umí nabídnout kombinaci USB 2 a USB 3 v zadní i v přední části, je několik.
2. Máte pravdu, je to irelevantní, pouze jsem Vám vysvětlil, co to bude znamenat u nás, protože jste v prvním e-mailu psal, zda by nám vadila výška 35 cm (zpráva ze dne 8.12.2022). Proto znovu zopakuji, požadujeme počítače naležato, tedy u nás jde s největší pravděpodobností o parametr hloubka či šířka – 35 cm. Průzkumem trhu bylo zjištěno, že několik výrobců toto dokáže nabídnout, a proto nám nepřijde, že bychom některého z výrobců diskriminovali nebo upřednostňovali. Máme zde několik počítačů těchto rozměrů a jsme s nimi spokojeni v rámci ergonomie a rozmístění. Požadujeme to jako celek – tedy PC, monitor, klávesnice, myš, tudíž předpokládáme, že to bude sestaveno tak, aby to společně vše bylo kompatibilní, aby to splnilo všechny naše požadavky. Tím, že Vy to třeba nabídnout neumíte, nás tlačíte k tomu, abychom měnili specifikace, i když, jak již bylo napsáno výše, počítače těchto rozměrů na trhu existují.
Z pohledu počítačové techniky může být jakýkoliv parametr irelevantní ve smyslu toho, co potřebuje uživatel. Proč zrovna uživatel požaduje 16 GB RAM, když mu systém poběží i při RAM 8 GB? Proč zrovna uživatel potřebuje SSD a ne HDD? Jestliže je Vám jasné, že máme vybraného favorita, máte právo tohoto favorita dodat. Neupřednostňujeme žádného dodavatele ani žádného výrobce, máme jasně specifikované parametry, pokud nám jej dodá dodavatel z Prahy, Brna či Ostravy, nebo to bude výrobce z kterékoliv země na světě, je nám v podstatě jedno.
Děkuji
S přáním krásného dne

Ing. Jakub Vondráček